Відгуки студентів 2 курсу про проходження предмету “Сотеріологія та Христологія” 13 – 31 жовтня

Впродовж останніх трьох тижнів ми вивчали дуже важливі і необхідні для християнства богословські предмети – Христологію і Сотеріологію. Перший з них вивчає особу Ісуса Христа, а другий – наука про спасіння. Тому ці два предмети завжди йдуть поруч, адже як можна говорити про спасіння, не говорячи про Спасителя, чи як говорити про Спасителя, не згадуючи що Він зробив?

Протягом лекцій, ми зачепили неймовірно важливі питання, які є винятково християнськими, тому їх повинен знати кожен християнин. Наприклад говорячи про Христа, ми доводили що Він був як повністю людиною, так повністю і Богом. Тому, що прожити безгрішно життя проста людина не може, хоча з історичної точки зору Христос був саме нею. Зацікавило мене таке питання: «Чи був Він насправді Богом, якщо був обмеженим в людському тілі?А у Бога немає обмежень!». Читаючи Біблію ми можемо знайти місця де згадується про Його людські слабості, але це зовсім не обмежувало Його. Він пройшов через усе і повністю розуміє нас. Ісус був в тілі і відчував все, щоб ми будь-коли могли відчувати. А Своїми відносинами з Отцем Він показав нам приклад. Саме через цей зв’язок з Отцем Він здобував силу. Також дослідили істинне значення спасіння. Що ж змінила смерть Христа? Через Його смерть відновився зв’язок між Богом і людиною, стали можливі особисті близькі відносини з Ним, а найосновніше те, що Його кров дала нам шанс змінити гріховну природу, з якою народжується кожен. І все це стає можливим лише за однієї умови – віри. Хто увірує – спасеться (Мк.16:16). І знов ж таки, це доводить Божественність Христа, бо не могла людина відкупити від гріха усе людство. Ми розглянули ще дуже багато важливих і цікавих питань. В результаті пошуку відповідей на них, я усвідомила, що «догодити Богу без віри не можна» (Євр.11:6). Є безліч доказів які базуються на християнському вченні, але також є безліч доказі і проти. Тому, нам потрібно вивчати ці докази і утверджуватись у своїй вірі!

Студентка 2 курсу

Якимович Леся

Христологія та сотеріологія – дві науки які стали складовою частиною в проходженні предмету, протягом трьох тижнів. Предмет проходив у лекційному вигляді, піднімалися теми на яких будується вся основа християнського богослов’я. Розглядалися питання: божественності Христа, про те як ця природа межує з Його людськістю. Розглядалася Його сутність – як Іпостась Святої Трійці і чим Йому довелося пожертвувати, втілившись в людське середовище для того щоб явити Свою любов. Проводилися паралелі між гріхопадінням перших людей та процесом примирення людства з Богом, яке явилося з приходом Христа. Розділення Адама та Єви з Богом, яке мало причину не в етичній образі непослуху, а в гріховній зміні своєї природи та своєї сутності, яка порушила той надзвичайний зв’язок спілкування з Творцем, існуючий до падіння людини. Також показувалися основні єретичні твердження стосовно вказаного вище, які виникали протягом історії християнства, руйнуючи розуміння Писання в розумах багатьох разом з їх життям.

Такий детальний та в водночас глобальний розгляд цих тем неодмінно розширює християнський світогляд, допомагає утвердитись, отримати відповіді на власні питання; допомагає не просто вірити бо це правда але й зрозуміти саму причину та ціль того,  що відбувається в духовних подіях. А також зрозуміти свою надзвичайно цінну та дорогу роль в них, причиною якої стала надзвичайна любов Творця.

Студент 2 курсу

Цигольник Василь